Patrullmedarbetarna Pascal Meier (vänster), Remo Berger och Evelyn Kunz presenterar de nya kläderna för TCS vägassistans
För att de cirka 200 TCS-patrullerna ska kunna utföra sitt arbete optimalt och säkert är de beroende av pålitliga, funktionella och synliga kläder. Krävande kriterier, som de nya, noggrant utvalda uniformerna uppfyller.
Jag är positivt överraskad, säger Pascal Meier medan han tittar ner på sig själv och bedömer de nya arbetskläderna. För honom, som har arbetat på TCS som patrullbefäl i Bielregionen i 33 år, är materialet extra viktigt. Det ska kännas bekvämt mot huden och helst ha en kylande effekt på sommaren och en värmande effekt på vintern. Det verkar vara fallet här.
Evelyn Kunz, som har tillhandahållit vägassistans i östra Zürich i över sju år och som också har utbildat patrullpoliser i tre år, håller med sin kollega: ”Kläderna känns bekväma. Förutom funktionalitet och synlighet är detta viktigt eftersom vi spenderar mycket tid i bilen.” ”För att inte tala om rörligheten”, tillägger Remo Berger, som varit patrullman i Thuntrakten i tre år. ”Ibland arbetar vi ståendes på knä eller under ett fordon. Då ska inte rörelsefriheten begränsas”, säger Berger. Alla tre lägger genast märke till en detalj: De svarta områdena på låren och knäna är mycket praktiska, eftersom smuts från knästående eller avtorkning av händer inte syns.
Med 340 000 samtal per år och en insatsfrekvens på 82 procent, ger de 198 vägassistansmedarbetarna i TCS ett oerhört viktigt bidrag till trafiken och säkerheten på schweiziska vägar. Och detta oavsett väder och vind, och tid på dygnet. Uniformerna måste därför också uppfylla olika kriterier, inte minst för att säkerställa patrulltjänstemännens säkerhet.
Utöver de nämnda kraven, såsom bärkomfort, rörlighet, användbarhet och väderbeständighet, är det ett kriterium som är viktigast: synlighet. Klädseln måste säkerställa att personer syns så snabbt som möjligt när som helst på dygnet och under alla ljusförhållanden. ”För oss är det bara varningskläder med hög synlighet som kommer i fråga. Den måste uppfylla EN ISO 20471-standarden med högsta skyddsklass 3, som är godkänd för riskfyllt arbete på vägar där människor kör i mer än 60 km/h”, förklarar Fabian Renggli, chef för flotthantering och logistik på TCS. Standarden föreskriver bland annat att reflexremsorna ska vara minst femtio millimeter breda och helt omsluta bålen och ärmarna.
Med denna utgångspunkt inleddes en noggrann urvalsprocess, som började med nio förslag och reducerades till två möjliga leverantörer efter ett förurval. – En av de saker som var viktiga för oss var att artiklarna även fanns i en damkollektion, eftersom vi även har kvinnliga patruller, säger Fabian Renggli. I slutändan hade patrullerna själva sista ordet. Olika patrullregioner i Schweiz fick varsitt provset från de två leverantörerna och kunde rösta demokratiskt om vinnaren.
Beslutet föll på Mascot® Accelerate Safe-kollektionen, levererad av Brandschutz Ettiswil AG och tillverkad av Mascot International. Den uppfyller inte bara alla standarder och behov, dessutom ”skapades en beställningsportal speciellt för TCS, och vi kan underhålla data själva. Eftersom vi också har korta kommunikationsavstånd och tas om hand mycket omsorgsfullt som kund”, är Fabian Renggli övertygad om valet.
En uppsättning av den nya uniformen består av en vinterjacka, en hardshell- och en softshelljacka, en fleecetröja, en polotröja och en pikétröja. Det finns även arbetsbyxor, overall och täckbyxor samt skärp och vintermössa. TCS:s modiga, klargula medhjälpare kan se fram emot att snart få lysa i det nya, ännu säkrare utseendet.